Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
26/03/2024 12:39:47 PM

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για την προετοιμασία ενόψει ΕκλογώνΣε ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα προέβη σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία, σχετικά με την προεργασία των αρμόδιων Υπηρεσιών για τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου για την ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σχολικών Εφορειών. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους στις 2 Απριλίου, αλλά και της διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από τις 24 μέχρι τις 29 Απριλίου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των Εκλογών 2024 για τη χώρα μας και τη δημοκρατία. Όπως σημείωσε ο Δρ. Ηλία, στις 2 Απριλίου λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καλώντας εκ νέου «όλους τους νέους, οι οποίοι δεν έχουν ψηφίσει ξανά, να υποβάλουν άιτηση για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο. Μπορούν να το κάνουν και διαδικτυακά είτε να προσέλθουν στις Επαρχιακές Διοικήσεις, στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ».

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν, ο Δρ. Ηλία ανακοίνωσε ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις παγκύπρια θα παραμείνουν ανοικτές το ερχόμενο Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα. «Η εγγραφή είναι απαραίτητη για όσους δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι, δηλαδή για όσους δεν έχουν ψηφίσει ξανά στις εκλογές», είπε, προσθέτοντας πως όσοι συμπατριώτες μας διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και το Βέλγιο και επιθυμούν να ψηφίσουν στην εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, μπορούν να υποβάλουν δήλωση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού εύκολα, μέσω διαδικτύου, μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον χώρο διαμονής τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε ότι «η 9η Ιουνίου θα είναι μια μέρα της δημοκρατίας. Θα είναι πολύ σημαντική γιατί πέραν των 3.500 συμπατριωτών μας θα εκλεγούν να υπηρετήσουν σε κάποια θέση είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε ως Ευρωβουλευτές ή Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης». Όπως γίνεται αντιληπτό, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής, ο αριθμός των υποψηφίων για τις 3.500 θέσεις, θα είναι πολλαπλάσιος. «Είναι εκλογές που δεν έχουν ξαναγίνει στην Κύπρο. Καλούμε όλους να συμμετέχουν και να ασκήσουν το δικαίωμά τους, προκειμένου να επιλεγούν αυτοί που θα υπηρετήσουν από διάφορες θέσεις τον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ηλία.

Κληθείς να πει σε ποιες ενέργειες προβαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τι και πού θα ψηφίσουν, αλλά και για τον κατά το δυνατό περιορισμό των καθυστερήσεων και της ταλαιπωρίας στα εκλογικά κέντρα λόγω του μεγάλου αριθμού ψηφοδελτίων, ο Δρ. Ηλία αναφέρθηκε στην καινοτόμα υπηρεσία «Τι ψηφίζω» που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για το πόσα ψηφοδέλτια θα λάβουν και πόσους σταυρούς προτίμησης θα κληθούν να σημειώσει στις 9 Ιουνίου. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό στον καθένα ξεχωριστά το τι αναμένουμε από αυτόν να πράξει», πρόσθεσε.

Ακολούθως, συνέχισε ο Δρ. Ηλία, θα λειτουργήσει η εφαρμογή «Πού ψηφίζω», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με την οποία οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα εκλογικά κέντρα όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε σχέση, τέλος, με τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων ανήμερα των Εκλογών, ο Γενικός Διευθυντής εξήγησε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των εκλογέων και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους. «Θα προσπαθήσουμε για να μην υπάρχουν ουρές. Ο κάθε εκλογέας θα πρέπει να μείνει 5-6’ στο εκλογικό κέντρο, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα», είπε.

«Επιμένω ότι τα 5’, τα οποία θα ζητήσουμε από τον πολίτη δεν είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με το τι καλούμαστε να επιτελέσουμε, να επιτελέσουμε το καθήκον μας ως Κύπριοι πολίτες. Να επιλέξουμε τους καλύτερους, για να υπηρετήσουν τον τόπο από διάφορες θέσεις τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε, τέλος, ο Δρ. Ηλία.

Της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προηγήθηκε συνάντηση ενημέρωσης με τα αρμόδια Τμήματα, κατά την οποία διαπιστώθηκε ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.


Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Παρουσίαση σε εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.pdf

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα