Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
19/07/2023

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της αυξημένης ροής μεταναστών από Συρία

19-07-2023 14:46

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, μετατοπίζοντας το ισοζύγιο των αφίξεων μεταναστών δια μέσου της θαλάσσιας οδού, ενώ σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των μεταναστών διαφαίνεται ότι υπάρχει αυξητική τάση στους Σύριους υπηκόους.

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλουν προσπάθειες, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό, όσο και σε τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για διαχείριση του αυξητικού φαινομένου μεταναστών, προερχόμενων κυρίως από τη Συρία, αλλά και των κυκλωμάτων που φαίνεται να δρουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το θέμα παρακολουθείται από  ομάδας εργασίας, η οποία έχει ήδη συσταθεί στη βάση οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, αποτελούμενη από αρμόδιους Λειτουργούς από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όροι εντολής της ομάδας είναι να εξετάσει την πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύριους υπηκόους, με στόχο την ορθή διαχείριση όσων ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για εντοπισμό των διακινητών των συγκεκριμένων μεταναστών και ενέργειες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών  και  ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι η EUROPOL.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν αφιχθεί  στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1/01/2023 και εντεύθεν, δεν θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης. Στόχος της εν λόγω πολιτικής είναι το πρόγραμμα μετέγκαταστασης να μην αποτελεί παράγοντα έλξης για υπηκόους συγκεκριμένων τρίτων χωρών, οι οποίοι, πιθανόν, καταχραζόμενοι το πρόγραμμα να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό  σταθμό  σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Παρά τις αυξήσεις στις θαλάσσιες ροές, σημειώνεται ότι οι αιτήσεις ασύλου παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων  ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα. Τα μέτρα έχουν συμβάλει εμφανώς στη μείωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες προερχόμενους από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, με τα κυκλώματα αυτή τη στιγμή να μετατοπίζονται προς άλλες εθνικότητες, όπως είναι οι Σύριοι.  Για παράδειγμα οι αιτήσεις ασύλου για τον Ιούνιο του 2023 είναι στις 735, ενώ οι αιτήσεις Ιουνίου 2022 ήταν 2.401. Αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2022 οι αιτήσεις ασύλου ήταν 1.770, ενώ μέχρι τα μέσα του Ιουλίου 2023 οι αιτήσεις ασύλου παραμένουν σε χαμηλότερα πάλι επίπεδα (περίπου στα 550 άτομα).  

 
(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα